2016 első kilenc hónapjának összegzése

A működési bevétel elérte a 3733 (7046) millió svéd koronát, amelyet hátrányosan érintett az Európai Bizottság versenyügyi vizsgálatával kapcsolatosan a 3,8 milliárd svéd koronányi tartalék elkülönítése

Az összehasonlíthatóságot érintő tételek nélküli működési bevétel 7 százalékkal 7533 (7046) millió svéd koronára nőtt, 10,0 (10,1) százalékos működési eredményt biztosítva

A nettó értékesítési árbevétel 8 százalékkal 75 209 (69 686) millió svéd koronára nőtt

A készpénzforgalom értéke -192 (1220) millió svéd korona volt a Járművek és Szolgáltatások üzletágban

Henrik Henriksson elnök-vezérigazgató hozzáfűzései

„A Scania értékesítési árbevétele elérte a 75,2 milliárd svéd koronát 2016 első kilenc hónapjában, és a vállalat erős működési teljesítményt mutatott. A nagyobb volumenű európai járműértékesítésnek és a szolgáltatások növekvő árbevételének pozitív hatását részben negatívan befolyásolta a valutaárfolyamok kedvezőtlen alakulása és Latin-Amerikában a kiszállítások csökkenő mennyisége.

A Scania új tehergépkocsi-generációjának kifejlesztésével kapcsolatos jelentős beruházás szintén negatív hatással volt az eredményre. A Scania helyzete a körülbelül 17 százalékos piaci részesedésével továbbra is erős az európai piacon.

Európában a járművek lecserélése iránti igény és a gazdasági helyzet továbbra is kedvezően hat a tehergépkocsik keresletére. Latin-Amerikában azonban még mindig alacsony szintű a rendelésállomány, Brazíliában továbbra is bizonytalan a gazdasági helyzet.

Eurázsiában némileg nőtt a rendelésállomány, és úgy tűnik, hogy Oroszország túljutott a mélyponton. A Scania az autóbuszok európai piacán 7,6 százalékra növelte részesedését, a 2015-ben elért 6,9 százalékhoz képest.

Európában, Latin-Amerikában és Ázsiában nagy az autóbuszok iránti kereslet. A motorok iránt továbbra is viszonylag kicsi a kereslet. A szolgáltatások árbevétele 2016 első kilenc hónapjában elérte a rekordszintű 15,8 milliárd svéd koronát, ami 3 százalékos, illetve helyi valutában kifejezve 7 százalékos növekedést jelent.

A pénzügyi szolgáltatások üzletága erős teljesítményt mutatott, az ügyfelek fizetőképessége pedig jó. A Scania 2016 harmadik negyedévében mutatta be új tehergépkocsi-generációját, amely nagyon kedvező fogadtatásra talált, és az S-széria elnyerte a rangos 2017-es Nemzetközi Év Tehergépkocsija (Truck of the Year 2017) díjat. A zsűri az indoklásában kiemelte a vezetési kényelmet, a biztonsági jellemzőket és a fuvarozók számára elérhető 5 százalékos üzemanyag-megtakarítást.

A Scania nemrég bevezette a járművek rugalmas karbantartási terv szerinti szervizelésének lehetőségét – Scania karbantartás rugalmas tervekkel –, ezt a szolgáltatást a hálózatba kapcsolt járművek üzemelési adatainak folyamatos figyelése teszi lehetővé. Ezzel a Scania karbantartás teljesen új szintre lépett. A nagyfokú pontosság révén a járművek az éppen megfelelő mértékű karbantartást kapják, hogy több időt tölthessenek nyereségtermeléssel és kevesebbet a műhelyben.”

(Forrás:gepjarmuszektor.hu;scania.hu / Fotó: scania)